Igiena în rândul românilor reprezintă o problemă. Asta dacă te iei după studiile făcute atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi de diferite companii, care arată că, în medie, un român foloseşte pe an doar patru săpunuri şi două tuburi de pastă de dinţi.
Citiţi aici şi partea a doua a materialului:Transpiraţia este şi astăzi un semn de virtute, la ţară
În afara consumului de produse de curăţire personală şi dincolo de sărăcie sau educaţie, o problemă principală o reprezintă, în continuare, lipsa apei curente şi a canalizării.
Un studiu al Eurostat arăta că, în 2008, 41% din populaţia României trăia în locuinţe fără apă curentă, fără baie şi cu WC în curte sau la capătul holului.
În cele 2.605 localităţi din România, la sfârşitul anului 2009, existau fizic 658 de reţele de canalizare, din care 516 erau funcţionale şi doar 21 conforme, restul fiind în diferite stadii de execuţie, potrivit datelor Administraţiei Naţionale „Apele Române".
În aglomerări de peste 10.000 de locuitori (oraşe mari şi mijlocii, mediul urban), 78,45% erau racordaţi la reţelele de canalizare. În aglomerări cu 2.000 - 10.000 de locuitori (oraşe mici, comune şi sate, predominant mediul rural), doar 9,23% erau racordaţi la reţelele de canalizare.
Un studiu al Ministerului Sănătăţii arată că nu doar lipsa condiţiilor este problema. Numai jumătate dintre români se spală pe mâini după ce merg la toaletă sau după ce îngrijesc un animal, iar unul din patru români nu se spală pe mâini după ce schimbă scutece.
Coroborând toate datele prezentate mai sus, evoluţia românilor din punct de vedere al igienei pare să aibă întârzieri.
Mai cititi si:
Bănăţenii au capul mare, iar moldovenii au ochii spre oblic – Evoluţia fizică a românilor
Alimentaţia românilor de-a lungul timpului: cum am evoluat de la "un popor mâncător de lapte” şi cum porumbul ne-a in