Un hobby care, pe lângă plăcere, îți aduce și bani. Astfel ar putea fi rezumată, la prima vedere, activitatea unui așa-numit „game tester“. Dar și responsabilitățile sale sunt foarte mari.
Cine nu și-a imaginat măcar o dată cum ar fi să poată avea o slujbă la care cerințele să se potrivească perfect cu dorințele proprii? Să se distreze toată ziua și să fie și plătit pentru aceasta! Toți am făcut un astfel de exercițiu de imaginație. Iar în topul locurilor de muncă de gen se află cea de „tester“ de jocuri.
Ce poate fi mai frumos pentru un pasionat al jocurilor pe calculator (PC) sau consolă decât să se joace toată ziua? Și să își dea cu părerea (pe bani!) despre respectivul joc. Dar chiar este un loc de muncă de invidiat sau vorbim de o slujbă serioasă, în care plăcerea este lăsată deoparte când vine vorba de responsabilitate? „Slujba este, de fapt, foarte serioasă, iar cerințele cresc în timp“, spune Andrei Verzea, Senior Lead Tester la Ubisoft România.
Responsabilul cu calitatea
Locul în care poți să afli cel mai bine ce înseamnă să testezi jocuri este studioul de testare Ubisoft. Compania franceză este prezentă în 27 de țări, iar cel mai mare studio de testare pe care îl deține este cel din România, unde numărul testerilor se ridică la aproape 600. „Aproximativ jumătate dintre activitățile Ubisoft România sunt de testare, restul fiind de producție“, spune Erdei Jacint, PR Manager al companiei, care adaugă că numărul total de angajați din București este de 1.000 (dublu față de 2008), iar în Craiova, unde se face doar producție, de 30 de angajați.
„Să fii pasionat de jocuri și să ajungi tester înseamnă să fii fericit“, spune Eduard Radu, Senior Lead Tester. „Dar, după ce începi să lucrezi, ajungi să înțelegi și cum se fac jocurile, cum se propagă grafica, sunetul etc., iar responsabilitatea crește de la o lună la alta“, adaugă Eduard