Unicul supermarket de flori din Vestul ţării este la Deva: la fiecare aprovizionare comerciantul pierde sute de flori, iar marfa este aprovizionată prin licitaţie online la bursele florilor din Olanda, Israel şi Ungaria. Citeşte ce costuri presupune demararea unei astfel de afaceri!
La Deva, există, cu statutul de unicat în partea de Vest a României, un angro de flori. Varietatea copleşitoare de culori, sortimente, tipuri şi dimensiuni florale se transpune pe retina clientului într-o ofertă similară cu a unui supermarket. Un supermarket floral. Fiind o marfă extrem de volatilă, gândul că mii de flori din oferta “la zi” a magazinului vor deveni deşeu în 24 de ore ridică mai multe întrebări: de ce şi cât de rentabil mai este să vinzi flori la acest nivel dacă perisabilităţile bat spre un sfert din fiecare transport.
“Nici nu vreau să ştiu cât se aruncă”
Mihaela Cutinici este proprietarul afacerii. Referitor la pierderile avute domnia sa aplică “politica ştruţului”: nu vrea să ştie amănunte. “Din cauză că iubesc florile nu am avut niciodată curiozitatea, ce mi se pare morbidă, de a ştii exact cât se aruncă. Ştie contabilul meu dacă îl întreb. Oricum, la fiecare transport, sute de de ghivece şi sute de fire de flori devin deşeu. Nu am putut niciodată să reglez raportul cerere şi ofertă ca să evit acest genocid floral”, spune Mihaela Cutinici.
Valuri florale
Comerţ stil ruletă rusească
Fiecare TIR cu flori care vine la supermarket e similar cu un salt în gol cu capul înainte. “Mi-am construit afacerea în afara conceptului de comandă fermă. Adică nu aduc flori precomandate. Din cauza perisabilităţii crescute a mărfii, aprovizionarea devine pentru mine un fel de ruletă rusească. Nelucrând pe ideea de comandă fermă, care mi-ar ţine magazinul mai tot timpul gol, eu pornesc invers: aduc florile, umplu magazinul şi a