Traficul cu tigari au provocat in anul 2010 pierderi anuale de peste un miliard de euro pentru bugetul public, punctul maxim fiind in iulie cand cota de piata a traficului ilegal cu tutun era de 21,3% din vanzarile totale.
Aproximativ o treime din aceasta cantitate de tigari traficate ilegal au intrat in Romania prin granita cu Republica Moldova, frontiera de est a Uniunii Europene.
Datele au fost prezentate de reprezentantii industriei de tutun din Romania in cadrul unei conferinte internationale care a avut ca scop combaterea traficului de tutun la care au luat parte peste 80 de reprezentanti ai autoritatilor statale si vamale din Romania si Republica Moldova, ai Uniunii Europene - Comisia Europeana/ OLAF, si ai industriei de tutun.
Conferinta, intitulata "Strategii de combatere a traficului ilicit cu tutun" a avut loc la sfarsitul acestei saptamani la Bucuresti si a fost parte a unui proiect al fundatiei Freedom House Romania in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si a fost finantata de Oficiul European pentru Lupta Anti-frauda (OLAF) prin programul Hercule II 2007 - 2013.
"Conferinta de astazi a urmarit, pe de o parte, cresterea profilului public al problemei comertului ilicit cu tutun si, pe de alta parte, crearea unui forum de discutie pentru cei mai importanti reprezentanti ai grupurilor de interes afectate direct, forum care sa le dea ocazia de a-si exprima propriile griji, de a intelege punctele de vedere ale celorlalti participanti si, in fine, sa propuna potentiale solutii", a declarat Cristina Guseth, Director Freedom House Romania.
In cadrul conferintei reprezentantul OLAF, Ernesto Carvajal de la Torre, a prezentat ca exemplu de colaborare in lupta anti-frauda intre mai multe tari Proiectul Sirocco - cea mai mare operatiune vamala comuna.