Sortimente de ceai care pot fi istorie... Ceaiuri care au vechime, ca şi vinurile... Amestecuri de ceai din întreaga lume, cele mai exotice combinaţii... Poveştile ceaiurilor şi rostul accesoriilor... Toate acestea ies la iveală într-un loc magic, ca o poartă spre altă lume.
Te trezeşti dimineaţa, într-o civilizaţie obsedată de simboluri şi de ritualuri, şi bei un ceai, turnând alene din vechiul ceainic mic, corai şi uşor ciobit al bunicii. Deja îndeplineşti un ritual: a bea ceai, din când în când, de dragul unui ceainic. Nu ştii că în curând vei vedea un loc deosebit, inscripţionat de către destin cu Camellia sinensis („arborele de ceai”). Un magazin de ceai, cu ceainărie, aflat la mall Băneasa, care se numeşte „Livada cu ceai”. O denumire atât de puternic metaforică încât depăşeşte spaţiul cehovian. Odată intrat, aproape că nu mai poţi ieşi.
Bucuriile
Devii automat sclavul ceaiului, al „accesoriilor” sale atât utile, cât şi fermecătoare, al produselor de ciocolaterie fabricate parcă de mâini de păpuşi. „Am început totul de dragul acestei istorii care se numeşte ceai. De dragul de a promova un fenomen frumos, sănătos, ceva ce merită să aibă şi românul”, spune Sorin Olteanu care nu este un simplu „patron” de ceainărie, cum nici ceaiurile nu reprezintă un „moft de patron”. „De ce «Livada cu ceai»?”, „Pentru că sună româneşte! Când spun «livada» deja mă gândesc la bunica, mă gândesc la copilărie...”. Se răsuceşte ciobul corai în memorie, scrijelind cuvintele generalului şi strategului chinez Sun Tzu: „Să fii gata dinainte, pentru orice eventualitate, este cea mai mare dintre virtuţi”.
Se simte aici ca la el acasă: „Dacă vrei să aduci ceva în livada ta trebuie să pui mult suflet, asta îţi cere mult sacrificiu. Aceasta este o meserie de gazdă, iar gazda trebuie să fie acasă permanent. Musafirii vin la tine de dimineaţa până seara în orice