Codul Muncii va fi supus unei schimbari majore, a spus premierul Emil Boc, duminica, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii la Palatul Victoria.
"Codul Muncii trebuie si el supus schimbarii. Noul cod isi propune sa flexibilizeze piata muncii, sa-i ajutam pe oameni sa-si gaseasca mai usor loc de munca", a declarat Emil Boc.
Prima schimbare va fi in cadrul prevederilor privind contractul individual de munca pe durata determinata, "pentru ca angajatorul are in momentul de fata retineri sa angajeze o persoana pe durata determinata, pentru ca activitatea lui se desfasoara pe 3-4 ani de zile, si atunci ar prefera munca la negru.
Din aceasta cauza, se propune extinderea contracului pe 36-48 de luni, iar angajatii vor avea posibilitatea sa fie protejati in privinta pensiilor, somajului si a sanatatii", a precizat Emil Boc.
"In momentul de fata contractul pe durata determinata se poate face doar pana la 24 de luni, in conditiile in care un contract european este minim pe 3 ani", a explicat premierul.
Emil Boc a mai anuntat ca se vor inaspri si sanctiunile pentru angajatorii care utilizeaza munca la negru. "Daca si in aceste conditii, in care prelungim termenul contractelor, se mai angajeaza la negru, sanctiunea este inchisoarea pentru angajator", a explicat Emil Boc.
Alte masuri prevazute in noul Cod al Muncii sunt cresterea sporului pentru munca pe timp de noapte si extinderea perioadei in care un angajat poate sa stea in probe.
Sindicatele ameninta cu proteste
Pe de alta parte, liderii sindicali au anuntat ca vor iesi in strada ca sa protesteze fata de noua forma a Codului Muncii, pe care Guvernul este gata sa isi asume raspunderea.
Birourile Executive ale celor cinci confederatii sindicale se reunesc luni pentru a stabili calendarul protestelor.
Sindi