Suprafeţele din ţara noastră cultivate cu tutun şi, implicit, producţia autohtonă de tutun s-au diminuat, în ultima vreme, din cauza politicilor producătorilor internaţionali prezenţi şi pe piaţa noastră, care utilizează, în procesul de fabricaţie a ţigaretelor, în cea mai mare parte, tutun din import, ne-au spus reprezentanţii Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR): "Tutunul recoltat şi uscat este achiziţionat de la producătorii agricoli de către prim-procesatori autorizaţi, contractanţi ai producţiei de tutun". Consumul total anual de tutun este de aproximativ 35.000 de tone. Producătorii de tutun primesc, în fiecare an, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ajutoare pentru culturi arabile de 80,36 de euro/hectar şi subvenţii strict pentru tutun de 2.650,64 euro/ha, potrivit surselor citate.
* Italia este ţara către care am exportat cea mai mare cantitate de tutun
În primele 11 luni ale lui 2010, am importat, în total, circa 22.330 de tone de tutun, în valoare totală de aproximativ 95,8 milioane euro, conform datelor Institutului Naţional de Statis-tică. Cele mai multe importuri au fost din Brazilia şi Germania. Exporturile au totalizat 2.485 de tone de tutun, valoarea fiind de circa 6 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Italia este ţara către care am exportat cea mai mare cantitate de tutun.
Pe întreg anul 2010, au fost produse 36.733 tone de ţigarete conţinând tutun sau amestecuri de tutun şi înlocuitori de tutun.
Importurile de ţigări, în volum de 3.363 de tone, au atins, în primele 11 luni ale lui 2010, valoarea de 43,88 milioane euro. Cele mai multe ţigarete le importăm din Polonia, Germania şi Belgia, potrivit INS.
În aceeaşi perioadă, ţara noastră a exportat puţin peste 19.000 de tone de ţigări, în valoare de circa 347 milioane de euro. Ţările către care vind