Bahrein - protestatarii cer abdicarea regelui Hamad
Mişcările de stradă au început în Bahrein pe 13 februarie, în capitala Manama, şi s-au extins rapid în tot regatul. Ţară cu o majoritate musulmană şiită şi cu o elită conducătoare sunnită, Bahrein e teatrul confruntărilor dintre forţele de securitate şi susţinătorii regimului, pe de o parte, şi o revoltă populară care câştigă pe zi ce trece tot mai mulţi susţinători, pe de altă parte.
După ce vineri seară protestatarii fuseseră obligaţi sub ameninţarea armelor să părăsească Piaţa Perlei din Manama - (Bahrein e cel mai important centru de comercializare a perlelor în zona Golfului), sâmbătă seară au reuşit să o ocupe din nou, instalându-şi corturile acolo. Oamenii strigau duminică "Afară, Hamad!", în timp ce regele Hamad aştepta o întrunire de conciliere cu liderii Opoziţiei. Îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu escaladarea evenimentelor din Bahrein vine în primul rând din faptul că regatul îi e partener strategic, găzduind cartierul general al celebrei Flote a V-a americane.
Yemen - Zilele Furiei
Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din Sanaa, capitala Yemenului, începând din 3 februarie, Ziua Furiei - după cum au numit-o. Ei au cerut şi cer demisia lui Ali Abdullah Saleh, de 32 de ani preşedinte (din 1978 al Yemenului de Nord, apoi, din 1990, al celor două Yemenuri unite). Acesta apucase să-şi ia măsurile de prevedere, anunţând că nici el, nici fiul său nu vor candida la alegerile din 2013. În Piaţa Tahrir din Sanaa, dar şi în oraşele din sudul ţării, manifestanţii au scandat "Poporul vrea schimbare de regim!", "Nu corupţiei! Nu dicta-turii!", declarând că nu sunt deloc dispuşi să aştepte până în 2013.
Cu toate că şi regimul Saleh şi-a scos con-tramanifestanţii în stradă, protes-tele au continuat, sâmbătă semnalându-se în Capitală schimburi de focuri între g