Chestionaţi de adevarul.ro în legătură cu igiena la români, medicii afirmă că problemele sunt majore, iar lucrul cel mai vizibil este la dantură.
Citiţi şi prima parte a materialului:Evoluţia igienei la români: „Pe noi ne spăla mama ploaie”
Medicul dermatolog Dorin Mihalache afirmă că înregistrăm regrese în privinţa igienei şi nu numai studiile o dovedesc, ci şi “ceea ce simţi în jur, cu nasul”.
“Regresul ăsta are şi o conotaţie economică. Pentru că în contextul în care există grija zilei de mâine, legată de criza economică, nu mai sunt mulţi interesaţi să dea banii pe chestiuni de genul igienei sau sănătăţii. Regresul este şi pentru că s-au uitat multe lucruri. Pe vremea când eram eu copil exista o baie comunală în satul buncii mele. De bine, de rău, chiar dacă nu existau condiţii la fiecare, măcar o dată pe săptămână ţăranul ajungea să se spele. Acum, nu cred că mai ajunge, mai ales în sezonul cald. În sezonul rece, nici vorbă. Existau băi comunale peste tot. Acum au fost scoase din uz. Indiferent de condiţia fiecăruia, ei se puteau spăla acolo. Mie chiar mi-au spus pacienţii: <
Dorin Mihalache precizează că în “zonele cu civilizaţie” al României, Ardeal şi nordul Moldovei, exista cel puţin o baie în localitate. “În sudul Moldovei, în Muntenia sau Oltenia, mai puţin. Era mai greu să îşi încălzească apă, să pună în copaie, mai bine se duceau la baia comunală”.
Mai cititi si:
Bănăţenii au capul mare, iar moldovenii au ochii spre oblic – Evoluţia fizică a românilor
Alimentaţia românilor de-a lungul timpului: cum am evoluat de la "un popor mâncător de lapte” şi cum porumbul ne-a influenţat decis