După ce în urmă cu doar câteva săptămâni, pe site-ul de turism GeoBeats au fost promovate Piaţa Sfatului şi Biserica Sf. Nicolae din Braşov, Biserica fortificată din Hărman reprezintă acum un punct de atracţie.
Biserica - cetate din Hărman a fost construită în stil romanic, în secolul al XII-lea. Zidul cetăţii are o forma ovală, fiind înalt de 12 metri şi întărit cu şapte puternice turnuri de apărare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoală topită asupra asediatorilor.
În anul 1552, voievodul Moldovei a asediat cetatea Hărman, însă fără succes. Hărmanul se afla în Ţara Bârsei, la 10 km est de Braşov. Numele localităţii îşi are originea în vecinătatea aşezării, unde se afla Dealul Lempeş.
CITEŞTE ŞI:
GeoBeats recidivează! Vezi filmul de promovare a Bisericii Sfântul Nicolae, din Braşov
Braşovul, printre cele mai frumoase oraşe din lume
Cea mai veche atestare documentară în care satul Hărman este numit „Mons Mellis" (Berg aus Honig) datează din anul 1240, când regele Bela al IV-lea a instituit patronatul ordinului cistercian asupra bisericilor din Marienburg (Feldioara), Petersberg (Sânpetru), Honigberg (Hărman) şi Tartlau (Prejmer ).
Un an mai târziu are loc invazia tătarilor în Europa, iar biserica şi cetatea suferă distrugeri semnificative. În 1421, când turcii invadează Ţara Bârsei, cetatea este asediată şi incendiata, iar turcii distrug sau provoacă mari distrugeri bisericilor fortificate din Sânpetru, Hălchiu, Bod, Ghimbav şi Vulcan.
O noua invazie turcească în Ţara Bârsei are loc în anul 1432. Pe lângă numeroasele invazii (ale turcilor, tătarilor, muntenilor, moldovenilor şi secuilor), comunitatea din Hărman a suferit, de-a lungul timpului, şi de pe urma epidemiilor şi catastrofelor naturale.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe bra