România s-a clasat pe locul al optulea în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool, după Republica Moldova şi Rusia. Locuitorii din Republica Moldova, o ţară cu o populaţie de 3,8 milioane, sunt campionii mondiali ai alcoolului, relevă un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Moldovenii beau peste 18 litri de alcool pe an, de trei ori mai mult decât media globală de 6,1 litri pe cap de locuitor. Iar cea mai mare parte a cantităţii de băutură consumată este „neînregistrată", de producţie proprie sau de contrabandă, rezultă din studiul despre obiceiurile de consum de alcool din 100 de ţări, scrie „The Independent". România se află pe locul opt în clasamentul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool, cu o medie anuală de 15,3 litri pe cap de locuitor, la nivelul anului 2005.
Alcoolul este vinovat de moartea a 2,5 milioane de oameni anual, în întreaga lume, inclusiv 320.000 de tineri cu vârste între 15 şi 29 de ani, estimează raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). De asemenea, alcoolul este al treilea factor major de risc pentru sănătate la nivel mondial: mai mulţi oameni mor din cauza băuturii decât de SIDA sau tuberculoză.
Vin, bere şi tărie
Dacă moldovenii consumă în principal vin (36%) şi mai puţin băuturi pe bază de alcool distilat (33%) şi bere (31%), la români e invers. Bem în special bere (39%) şi alcool tare (39%), mai puţin vin (22%). Dintre băutori, cele mai mari cantităţi de alcool le consumă bărbaţii, 32 de litri pe cap de locuitor pe an în Republica Moldova şi 31,8 în România.
Europenii sunt cei mai mari băutori de pe glob, în special locuitorii din ţări ale fostului bloc comunist. Cea mai mare rată a mortalităţii atribuită consumului de alcool se înregistrează în Rusia şi în ţările din vecinătate, unde unul din cinci bărbaţi moare din cauza băuturii, la fel şi 6% din femei. Procente ridicate se înregist