Muammar al-Gaddafi continua sa isi apere pozitia de lider de facto al Libiei, dupa ce mitinguri anti-guvernamentale au izbucnit si in capitala libiana Tripoli, protestele din tara lasand in urma 230 de morti, potrivit organizatiilor umanitare. Membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu o rezerva totala de petrol de 44 de miliarde de barili, Libia s-ar putea confrunta cu o grava criza economica, dupa ce liderul tribului Al-Zuwayya din estul Libiei a amenintat ca va opri exporturile de petrol catre tarile occidentale in 24 ore.
"Ne vom opri exporturile de petrol catre tarile occidentale in termen de 24 de ore, in cazul in care violentele nu vor inceta" a declarat Shaikh Faraj al Zuway postului de televiziune Al Jazeera. Akram Al-Warfalli, lider in tribul Al Warfalla, unul dintre cele mai mari din Libia, i-a cerut lui Muammar Gaddafi "sa paraseasca tara imediat".
Intre timp, fiul liderului libian, Saif Gaddafi, a inaintat scenariul potrivit caruia Libia va intra in razboi civil, intr-o aparitie la postul de televiziune Al Jazeera, potrivit Reuters. Tot el a promis si o serie de reforme ce vor fi discutate in cursul zilei de luni de Congresul General al Poporului si a dat asigurari ca regimul tatalui sau "va lupta pana la ultimul om".
Aspiratia pentru reforma intr-o regiune de importanta strategica mare pentru Occident si sursa importanta de petrol a inceput in Tunisia, in decembrie. Indepartarea de la putere a presedintelui Zine al-Abidine Ben Ali i-a inspirat ulterior pe egipteni sa se ridice impotriva lui Hosni Mubarak, care si-a prezentat mai apoi demisia in fata poporului sau.
Valul de proteste i-a provocat pe liderii arabi, inclusiv pe multi dintre cei care au fost mult timp sustinuti de tarile din Occident, care ii considerau vitali furnizori de energie si petrol. In timp ce fiecare revolta are dinamica