Marile planuri de investitii imobiliare puse in stand-by ca urmare a crizei ar fi urmat sa inghita miliarde de euro. Care sunt sansele sa le revedem in piata? Unii jucatori spun ca multe din proiectele blocate nu vor reveni intr-un orizont de timp mai mic de 4-5 ani.
Retele de mall-uri de sute de milioane euro, mii de locuinte in Bucuresti si imprejurimi de peste 1 miliard de euro si cartiere gigant in interiorul oraselor, asa aratau planurile de investitii a zeci de dezvoltatori mari de pe piata.
Acum, acestora le-au mai ramas doar zeci de hectare de terenuri pe care nu mai au nimic. In toamna lui 2009, Jorg Banzhaf, managing partner ECE Projektmanagement International, le recomanda dezvoltatorilor care au investit masiv in terenuri din orase ca Arad (unde numarul de proiecte era foarte mare-n.r.) pentru proiecte de retail sa se apuce de cultivat cartofi.
Intre timp, pe piata mall-urilor sunt in constructie sau au fost anuntate ca vor redemara proiecte de circa 1,4 miliarde de euro. Suma pare uriasa, dar de fapt reprezinta doar 10-15% din totalul proiectelor aflate "pe hold". Unii incearca sa gaseasca parteneri pentru aceste proiecte, altii vor sa isi vanda activele, dar in secret, iar altii pur si simplu asteapta zile mai bune pe piata imobiliara.
Pentru urmatorii ani, insa, analistii nu se asteapta ca proiectele blocate sa fie reluate, exceptie facand doar unele constructii mai avansate sau unele orase in care nu exista niciun mall.
Astfel, pentru o parte din proiectele blocate de criza, la care dezvoltatorii nu au renuntat inca, orizontul de timp in care vor ajunge din nou in piata este de 4-5 ani, dupa cum estimeaza unele din companiile care au proiecte blocate. Multe dezvoltari au fost gandite prost, iar cererea, prea putin revigorata, nu poate inca sustine o oferta mai bogata.
Mai mult, analistii imo