Cunoscătorii de limbi străine, în special cei care vorbesc bine o limbă nordică sau una slavă, pot câștiga peste 1.000 de euro dacă au și o funcție de conducere, spun recrutorii.
"Externalizarea către România a centrelor de asistență a suplimentat cererea de vorbitori de limbi străine atât pentru pozițiile de entry level, cât și pentru poziții specializate", explică Monica Dona, Human Capital Consultant la firma de recrutare Lugera & Makler.
Potrivit acesteia, anul trecut, mai multe companii au preluat prin centrele din București serviciile de call center derulate anterior prin birourile din Polonia și Anglia.
"Într-un top al celor mai căutate limbi străine rămân engleza, franceza, germana, italiana și spaniola, însă cel mai bine plătiți sunt vorbitorii de suedeză și norvegiană, dar și olandeză, ebraică, greacă, arabă, turcă sau slovacă, rusă, slovenă și poloneză", adaugă Monica Dona.
Cele mai intense solicitări pentru limbi mai puțin comune au venit pe zona București și Cluj, iar ocazional din partea centrelor de asistență din Iași (aici cel mai mult pe italiană și germană).
Salariul unui cunoscător a două limbi străine, engleză şi o limbă "rară", angajat într-o multinaţională variază între 500 şi 700 de euro lunar, pentru un nou angajat şi pot ajunge la 1.200 de euro pe lună în cazul celor care deţin o funcţie de conducere.
Bineînţeles, veniturile variază şi în funcţie de limbile străine vorbite. De exemplu, un vorbitor de cehă sau slovacă și engleză primește între 500 și 700 de euro lunar, un salariu similar are și un vorbitor de limbă bulgară, albaneză, sârbă sau greacă.
Un vorbitor de poloneză poate câștiga până la 700 de euro lunar fără a mai vorbi și alte limbi străine, în timp ce unul care știe limba italiană poate primi un salariu de 400 de euro.
"Un team leader care are bune cunoștințe de cehă sau slovacă și engl