Ziua de naştere a marelui sculptor Constantin Brâncuşi a fost serbată, pentru prima dată, la Cluj. Evenimentul a fost deopotrivă unul cultural şi gastronomic. El a fost găzduit de cafeneaua L`Atelier du café şi a fost organizat de "România Liberă - Ediţia de Transilvania" şi de www.clujtoday.ro.
Sticlă tăiată cu sabia
Evenimentul, organizat vineri seara, a debutat cu o degustare de vinuri şi de brânzeturi de capră. Vinurile au fost oferite de "Domeniile Coroanei", fosta cramă regală de la Segarcea, iar brânzeturile de fabrica La Colline din Vâlcele, judeţul Cluj. "Ostilităţile" au fost deschise de reprezentantul Federaţiei Somelierilor din România, Marian Timofti, care a evocat vremea în care vinul spumant era vinul cavalerilor. O sticlă de vin spumant a fost deschisă prin tăierea gâtului ei cu o sabie bine ascuţită. A urmat prezentarea şi degustarea a trei soiuri de vin, acompaniate de brânzeturi de capră. După ce mesenii, din elita culturală, politică şi de afaceri a Clujului au învăţat ori şi-au reamintit cum trebuie savurat vinul, a fost proiectat un documentar despre Brâncuşi, realizat de poetul Horia Muntenuş. După acesta, a urmat un concert de muzică din frunză, susţinut de maestrul Nucu Pandrea, cel care joacă şi în filmul despre Brâncuşi. "Eu îl iubesc pe Brâncuşi, a fost unul dintre cei mai mari români. Şi, în plus, ştia şi să cânte din frunză, pentru că muzica a fost una dintre pasiunile sale", a spus Nucu Pandrea.
Proiect cultural
Participanţii la eveniment au anunţat că intenţionează să susţină continuarea documentarului despre Brâncuşi. Este un proiect al regizorului Horia Muntenuş. Printre participanţii la eveniment s-au numărat consilierul judeţean Steluţa Racolţa, directorul adjunct al Tetarom, Valentin Peter, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Leonard Horvath, preşedintele Ligii Apărării Drepturi