Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă de la Palatul Cotroceni, că ultimul raport de ţară pe justiţie prezentat vineri de Comisia Europeană nu aduce motive de laudă , ci reprezintă o intrare în normalitate a ţării noastre.
Băsescu a precizat că raportul CE prezintă obiectiv evoluţiile în justiţie şi în lupta anticorupţie şi confirmă angajamentul României, care a avut o atitudine constructivă faţă de recomandările comisiei, recomandări făcute atât în luna decembrie, cât şi în iulie 2010.
În acelaşi timp, şeful statului a explicat că deşi acest raport nu este cel mai important, ci unul intermediar, trebuie ţinut cont de toate aspectele negative pe care documentul le subliniază. Astfel Băsescu a numit cazurile Monicăi Iacob Ridzi şi al lui Dan Păsat, ca şi eşecuri ale activităţilor Parlamentului.
Traian Băsescu a mai vorbit şi despre aprecierile CE cu privire la alegerile din Curtea Supremă de Magsitratură care sunt pe de o parte salutate şi pe de o parte criticate, întrucât patru membri aleşi nu ăndeplinesc condiţiile de eligibilitate necesare. Preşedintele a subliniat că „este aproape un obicei al unor judecători sp creadă că ei sunt deasupra legii.
Şeful statului a remarcat, de asemenea, o intervenţie a puterii judecătoreşti în cea executivă. Acesta a remarcat, astfel, faptul că gestionarea bugetului de stat al României nu intră în atribuţiile magistraţilor judecători. Preşedintele a ţinut să menţioneze, însă, că aceasta este doar o remarcă.
Potrivit raportului pe justiţie publicat vineri de UE, România a făcut progrese în privinţa corupţiei şi activităţii DNA. Documentul notează că România, răspunzând recomandărilor Bruxelles-ului, a pregătit o serie de amendamente la legislaţia privind achiziţiile publice, dar impactul concret al acestor dispoziţii "rămâne de