Apariţia televizată a unuia dintre fii lui Muammar Ghaddafi, Saif, a încins şi mai mult spiritele. Considerat de New York Times "simbolul speranţei libienilor pentru reformă", Saif Gaddafi a numit demonstranţii "nişte drogaţi" şi a ameninţat cu zeci de mii de morţi.
După o pauză de peste un an - în 2008 îşi anunţase retragerea de pe scena politică - Saif Ghaddafi s-a reîntors luni seară pe postul naţional de televiziune al Libiei cu o cuvântare în care a reafirmat voinţa regimului tatălui său de a îşi păstra puterea cu orice preţ. În discursul său, ţinut într-un dialect regional şi nu în arabă, tânărul Ghaddafi - educat în Austria şi Marea Britanie, şi considerat multă vreme drept cel mai pro-vestic membru al elitei conducătoare - a afirmat că demonstraţiile au fost organizate de islamişti şi agenţi străini, care doresc să îşi împartă ţara între ei, şi a schiţat un viitor sumbru pentru Libia în cazul în care duşmanii actualului regim ajung la putere.
Gaddafi a avertizat demonstranţii că singura lor opţiune este dialogul paşnic cu guvernul: "putem vorbi despre democraţie şi drepturi, şi poate că ar fi trebuit să facem asta mai demult. Însă alternativa la discuţii este războiul, şi în loc să plângem pentru cei peste 200 de morţi, vom plânge pentru sute de mii". Totodată, Ghaddafi a promis schimbări majore în stat, anunţând că în scurtă vreme vor intra în vigoare noi legi care să garanteze autonomia presei şi drepturile civile şi va fi introdusă o nouă constituţie, dorită de altfel şi de tatăl său. De asemenea, vor fi iniţiate proiecte ale statului în valoare de 200 de miliarde de dolari, regiunile ţării vor câştiga o autonomie mai mare, vor fi introduse un nou imn şi un nou steag. Astfel, Libia nu va trebui să împărtăşească soarta Egiptului şi a Tunisiei, care, conform lui Ghaddafi, "suferă acum şi nu îşi vor păstra independenţa ţării".
Ghad