Sindicaliştii ameninţă cu greva generală din momentul în care Codul, în forma lui actuală, ajunge la preşedinţie pentru promulgare
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii în faţa Parlamentului, după cum a anunţat luni premierul Emil Boc. Sindicaliştii au ameninţat încă de la sfârşitul săptămânii trecute cu proteste de amploare în cazul în care guvernul nu va reveni asupra deciziei de a abroga din noul Cod prevederile privind Contractele Colective de Muncă (CCM).
Cea mai mare nemulţumire a sindicaliştilor este însă faptul că din Cod a fost abrogat articolul care prevede că în urma unei concedieri colective angajatorul nu are dreptul legal să angajeze alte persoane timp de nouă luni.
Premierul a subliniat că Legea contractelor de muncă nu este abrogată prin noul Cod al Muncii şi că acestea urmează să fie reglementate printr-o lege specială. "Asta înseamnă că legea contractelor colective de muncă rămâne în vigoare. Nu este abrogată prin Codul Muncii, problema contractelor de muncă urmând să fie reglementată prin lege specială".
El a precizat că va continua discuţiile privind Codul şi cu partenerii sociali dar şi în cadrul coaliţiei de guvernământ.
Cu doar o zi înainte, cu ocazia unei videoconferinţe cu prefecţii, premierul a declarat că România are nevoie de modificările aduse de Guvern la Codul Muncii, pentru a flexibiliza piaţa şi pentru a ajuta românii să îşi găsească mai repede un loc de muncă.
Perioada maximă a unui contract pe durată determinată a fost extinsă
În ultima formă a proiectului Codului Muncii, prezentată de Mediafax, toate prevederile privind contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate.
Printre prevederile care au stârnit nemulţumirea sindicaliştilor se numără şi faptul că Guvernul a decis prelungirea perioadei maxime a contractelor de angajare pe o perioadă determinată de