Aproximativ 63% dintre utilizatorii romani de telefonie mobila care au calatorit in strainatate in ultimii 4-5 ani au incercat sa foloseasca mai putin telefonul mobil cand s-au aflat in strainatate, media la nivelul celor 27 de tari ale Uniunii Europene fiind de 72%, arata un studiu realizat de Eurobarometru.
Pe de alta parte, 16% dintre romanii care au utilizat telefonul mobil in roaming spun ca nu au limitat folosirea acestuia in strainatate, acelasi procent fiind si in cazul celor 27 de tari UE.
Atunci cand se afla in strainatate, cel mai folosit serviciu de catre romani este apelul de voce (69% dintre cazuri), urmat de SMS (43%) si accesarea internetului (8%).
La nivelul UE, 55% dintre cetateni initiaza apeluri, 52% trimit SMS-uri, iar 10% folosesc serviciile de internet mobil.
Totodata, 5% dintre romani isi cumpara o noua cartela cand sunt in strainatate, comparativ cu media europeana de 2%, iar 13% nu folosesc telefonul mobil in strainatate spre deosebire de 19% in cazul UE.
In privinta preturilor, 52% dintre romani cred ca serviciile de telefonie mobila in roaming sunt mai ieftine decat in 2006, iar 22% cred ca nu s-a schimbat nimic, chiar daca in ultimii ani autoritatile europene au introdus masuri pentru scaderea tarifelor in roaming. La nivelul UE, 54% dintre utilizatori cred ca serviciile sunt mai ieftine, iar 22% cred ca preturile sunt la fel sau mai mari.
"Companiile de telefonie trebuie sa isi asculte clientii. Consumatorii simt ca exista inca loc pentru mai bine, in special in privinta roamingului de date", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene.
Autoritatile Europene isi doresc ca tarifele nationale si cele de roaming sa fie aproape la acelasi nivel pana in 2015.
Consiliul de Ministri al UE si Parlamentul European au introdus pentru prima data plafoane tarifare p