Traian Basescu a castigat alegerile din 2004, reducand formularea aristotelica "a fi fericit inseamna sa traiesti bine" la binecunoscutul slogan "sa traiti bine!". Lozinca a avut efectul persuasiv scontat si datorita contextului unei economii in evolutie, care a confirmat sperantele de mai bine ale romanilor.
"Mogulul" veros si "reformarea statului" - doua marote electorale uzate
In campania din 2009, nocivitatea "mogulilor" din presa a reprezentat principalul mesaj de campanie basesciana, fostul capitan de nava pozand atat in victima, cat si in singurul salvator al natiunii. Au contat mai putin balbele Guvernului Boc in fata crizei economice timp de un an. Patriciu, Voiculescu, Vintu si Geoana au confirmat obsesia marinarului cu privire la pericolul "mogulilor", oferindu-i al doilea mandat prezidential.
Spre exemplu, Dinu Patriciu a prezentat in premiera la Realitatea TV filmuletul cu lovirea copilului din Ploiesti, anulandu-i astfel mesajul compromitator pentru presedinte. Data fiind ostilitatea cunoscuta dintre cei doi, gestul a parut romanilor o razbunare a omului de afaceri. Prin raspunsul lacrimogen, simplu si direct adresat partii afective "sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!", Traian Basescu a mai castigat o batalie.
In plus, obsesia anti-Basescu de la posturile Realitatea TV si Antena 3 l-au victimizat, confirmandu-i teza ferocitatii "mogulilor". Astfel, presedintele a deturnat inzecit forta atacurilor adversarilor chiar impotriva acestora, utilizand principiul stilului Aikido din artele martiale. Vizita lui Mircea Geoana la Sorin Ovidiu Vintu din noaptea de pomina a fost cireasa de pe tortul victoriei lui Basescu.
In 2010, "reformarea statului" - concept economic, dar si propagandistic-afectiv - a fost serios compromisa prin balbele Guvernului Boc. Un exemplu ar fi recalcularea defectuoasa a pensiilor