Presa bulgară anunţă o creştere a numărului de locuinţe tranzacţionate la început de an. Şi în România se consemnează o tendinţă similară. Ea va rămâne însă un simplu accident, în lipsa relansării economiei, spun specialiştii
Preţurile locuinţelor din Bulgaria s-au stabilizat la nivelurile de anul trecut. În plus, volumul tranzacţiilor a început să crească, potrivit agenţiei Novinite, citată de Mediafax. "În piaţă se resimt semnale pozitive, nesperate. Numărul tranzacţiilor a crescut la început de an. Însă acestea s-au realizat în marea lor majoritate cu banii jos şi în contextul în care de mai bine de doi ani s-a acumulat o cerere impresionantă de locuinţe", a spus pentru gândul Ion Cătuţoiu, directorul general al firmei de consultanţă imobiliară Real Time. El precizează că revirimentul de durată al pieţei imobiliare presupune o performanţă mai bună a economiei în general. "Problema este puterea scăzută de cumpărare a românilor", nuanţează reprezentantul agenţiei imobiliare.
Şi dezvoltatorii locali se declară mulţumiţi de începutul de an. "De la începutul anului s-au semnat patru contracte de vânzare-cumpărare. Numărul lor îl egalează deja pe cel înregistrat pe tot parcursul toamnei trecute", ne-a declarat Cornel Bălan, directorul de marketing şi vânzări al ansamblului rezindeţial Pallady Towers Residence, din Capitală.
De preţuri în stagnare şi de o uşoară revigorare a tranzacţiilor vorbeşte şi unul dintre principalii jucători de pe segmentul locuinţelor de lux. Segmentul locuinţelor de lux este "Acest fenomen se justifică si printr-o presiune de a face achiziţii, în urma unei expectative lungi, dar şi datorita percepţiei la nivelul pieţei nu vom mai vedea mutaţii semnificative la nivelul valorii proprietăţilor", a declarat pentru gândul Mihaela Pană, şeful departamentului rezidenţial al companiei de consultanţă DTZ Echinox.
Cât sunt d