Mii de cetăţeni ai Uniunii Europene sunt practic prizonieri în Libia, ei neputând părăsi această ţară afectată de revolte întrucât regimul Gaddafi impune resortisanţilor străini vize de ieşire.
Janos Martony, ministrul de externe al Ungariei, ţară care deţine în preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a cerut autorităţilor de la Tripoli să renunţe la regimul vizelor de ieşire, având în vedere situaţia excepţională existentă în acest moment în Libia. Deocamdată, demersul guvernului ungar nu a avut ecou în faţa autorităţilor libiene.
Întrucât Uniunea Europeană nu are o delegaţie la Tripoli, acţiunile consulare sunt coordonate de ambasada ungară.
Potrivit ministrului român de externe, Teodor Baconschi, în Libia sunt înregistraţi circa 500 de cetăţeni români, marea majoritate ingineri şi tehnicieni, dar şi 47 de familii mixte. Câteva zeci de români, aflaţi pe o platformă petrolieră din lagrul coastelor libiene se află într-o situaţie specială, ei neputând fi debarcaţi întrucât portul Tripoli este închis. Potrivit şefului diplomaţiei române, aceştia ar putea fi evacuaţi prin Malta, la bordul unor nave care în acest moment staţionează în zonă.
Ministrul Baconschi a afirmat că la MAE român a înfiinţat o celulă de criză iar la ambasada României din capitala libiană a fost deschis un registru cu cereri de repatriere. „Vrem să credem că nu există o intenţie politică a guvernului Libiei de a lua prizonieri cetăţeni ai Uniunii Europene, ci este vorba doar despre o inerţie birocratică. Dar deteriorarea situaţiei e previzibilă. Există un apetit secesionist şi de creare a unui califat în zona cyrenaică, opusă prin tradiţie oraşului Tripoli. De aceea, declaraţia înaltului reprezentant al Uniunii Europene, doamna Cathetine Ashton, include şi apelul la reconciliere naţională", a afirmat Teodor Baconschi, la Bruxelles, în încheierea reuniunii Gonsiliului Gener