Unul din trei români este dispus să accepte să lucreze cu un contract pe o perioadă determinată, însă aproape 60% dintre angajaţii firmelor locale nu sunt dispuşi să renunţe prea uşor la aşteptările financiare, arată un studiu recent al companiei de recrutare irlandeze Grafton Recruitment, care deţine pe piaţa locală brandul SpenglerFox, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de executive search.
Chiar şi aşa, contractele pe termen lung sunt în continuare preferate de români, 61% dintre aceştia optând pentru această formă de angajare. Aproape două treimi (61%) din salariaţii români ar prefera să lucreze cu contracte pe perioadă nedeterminată, mai arată rezultatele sondajului efectuat în perioada noiembrie-decembrie 2010 pe un eşantion de 270 de angajaţi.
Adrian G., 23 ani, este proaspăt absolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. La începutul acestui an a renunţat la jobul pe care îl avea în Iaşi şi s-a angajat ca asistent în cadrul departamentului de recrutare
într-o multinaţională americană. El nu este deranjat de faptul că a semnat un contract pe perioadă determinată de 6 luni, acest lucru făcând parte din "bucătăria internă" a companiei.
"Am fost angajat prin intermediul unui agent de muncă temporară, iar contractul pe perioadă determinată a fost un mijloc de a «fenta» sistemul intern al companiei, în condiţiile în care aprobările pentru noi locuri de muncă vin tocmai din Statele Unite", a spus Adrian.
"E un compromis pe care nu ţi-l permiţi după o anumită vârstă"
Nu de aceeaşi părere este însă Florin Popa, 30 de ani, economist la o multinaţională din domeniul bunurilor de larg consum.
"A lucra cu un contract pe perioadă determinată mi se pare un compromis pe care nu mi l-aş putea permite după vârsta de 25 de ani. De la o vârstă simţi ne