Putem vorbi astazi despre tolerarea unor fenomene cu tendinte extremiste in interiorul BOR? Sunt aceste tendinte accidente izolate sau exista un risc real de propagare a ideologiei extremiste asociate oportunist ortodoxiei? Exista intr-adevar un curent national-extremist in interiorul unor manastiri din Romania? Ce nevoi spirituale si culturale ale credinciosilor sunt satisfacute prin astfel de manifestari?
Intrebari dificile la care Mirel Banica, specialist in sociologia religiilor si a memoriei, a incercat sa raspunda folosind tonul normalitatii intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro. Pentru ca, in ciuda delicatetii subiectului, o astfel de discutie are nevoie si de claritate si de informatie.
"Pentru cei viteji cladim altare / Si-avem doar gloante pentru tradatori" sunt versurile cantate de un cor de maicute ca dar pentru duhovnicul lor, parintele Iustin Parvu, monah si staret respectat al Manastirii Petru-Voda, dar si cu un consistent trecut legionar. Un gest care a provocat o reactie ferma din partea Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului, care a atras atentia Patriarhiei Romane asupra promovarii ideologiei de extrema dreapta de catre membri ai Bisericii Ortodoxe Romane. In reactia de astazi cu privire la cele intamplate la Manastirea Petru-Voda, Patriarhia Romana afirma ca "nu initiaza si nu promoveaza miscari rasiste, xenofobe, antisemite". Dar, in acelasi timp, este invocat principiul autonomiei, considerandu-se ca Arhiepiscopia Iasilor este singura "abilitata" sa ia masuri in caz de "indisciplina canonica".
Mirel Banica a raspuns in continuare intrebarilor intr-un interviu video.
Mirel Banica este cercetator stiintific la Institutul de Istorie a Religiilor a Academiei Romane. Este doctor al Universitatii din Geneva, specializat in sociologia religiilor si sociologia memoriei. Este