Mai multe companii străine şi-au evacuat personalul din Libia, din cauza violenţelor din această ţară. Preţul petrolului a crescut luni la bursa londoneză, la maximul ultimilor doi ani şi jumătate. Libienii au ieşit în stradă, pentru a cere înlăturarea regimului Gaddafi. Seif Al-Islam, fiul liderului libian spune că poporul trebuie să aleagă între a construi o "Libie nouă" şi un "război civil".
Mai multe companii străine, între care British Petroleum, Statoil şi Finmeccanica şi-au evacuat sau se pregăteau să îşi evacueze luni personalul din Libia, din cauza violenţelor din această ţară.
Între timp, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză a crescut luni la maximul ultimilor doi ani şi jumătate - 104,6 dolari pe baril, din cauza temerilor că manifestaţiile violente din Libia ar putea afecta livrările de ţiţei ale acestui stat, membru al OPEC.
Postul de televiziune Al Jazeera acuză serviciile de informaţii libiene că îi bruiază semnalul pe teritoriul Libiei.
Pe de altă parte, mai multe oraşe libiene, între care Benghazi şi Syrte sunt controlate de manifestanţi, cărora li s-au alăturat mai mulţi militari, potrivit Federaţiei Internaţionale a Ligilor pentru Drepturile Omului. Organizaţia vorbeşte de trei-patru sute de morţi de la începutul revoltei.
Un bilanţ clar al morţilor şi răniţilor este greu de stabilit, în condiţiile în care în Libia funcţionează din plin cenzura. Human Rights Watch a avansat mai multe cifre în ultimele zile : când 104, când 184, când 233 de morţi.
Forţele de ordine libiene au lansat duminică seară gaze lacrimogene la Tripoli, pentru a-i dispersa pe manifestanţi.
"Se aud sloganuri împotriva regimului şi focuri de armă. Gazele lacrimogene au pătruns în case", povesteşte un martor.
Premierul Al-Baghdadi Al-Mahmoudi le-a spus ambasadorilor UE că Libia are dreptul "de a lua toa