La Paris, Salonul Agriculturii, ajuns la a 48-a ediţie, inaugurat sâmbǎtǎ de preşedintele Nicolas Sarkozy este pânǎ pe 27 februarie un loc de pelerinaj aproape obligatoriu pentru clasa politicǎ francezǎ şi mai ales pentru eventualii candidaţi la prezidenţialele de anul viitor.
Nicolas Sarkozy nu a avut timp anul trecut sǎ inaugureze Salonul Agriculturii, dar este adevǎrat şi faptul cǎ prezidenţialele din 2012 pǎreau încǎ departe. Anul acesta, însǎ, şeful statului francez nu a mai ratat acest "rendez-vous" politic cu agricultorii francezi, care reprezintǎ şi un procent important din electorat.
"Dacǎ preţurile de producţie vor continua sǎ creascǎ în acelaşi ritm, vom muri", i-a spus un fermier preşedintelui francez.
Nicolas Sarkozy, care şi-a încheiat vizita participând la un colocviu pe tema agriculturii a încercat sǎ-i linişteascǎ însă pe fermieri. "Suntem deja şase miliarde de oameni pe Pǎmânt, iar în curând vom fi nouă miliarde, vom avea deci nevoie de voi", a spus şeful statului francez, menţionând însǎ şi faptul cǎ meseria de agricultor va cunoaşte unele transformǎri.
Actuala ediţie a Salonului este pusǎ sub semnul calitǎţii produselor agricole, mai ales cǎ anul acesta gastronomia francezǎ a fost inclusǎ în Patrimoniul UNESCO, spre mândria agricultorilor. Aceştia din urmǎ au deplasat la Salon în jur de două mii de animale (120 de rase în total), precum şi 20 de mii de produse din întreaga Franţǎ. În plus, 15 mii de vinuri diferite sunt oferite spre degustare.
În spatele acestei vitrine a agriculturii franceze se aflǎ însǎ 770 de mii de fermieri neliniştiţi de creşterea preţurilor la cereale, de speculaţiile care se fac în jurul produselor agricole, precum şi de revizuirea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, preconizate în 2014.
Nu întâmplǎtor, deci, toţi reprezentanţii partidelor politice din Franţa se plimbǎ în