Furtunile geomagnetice declanşate de erupţii solare de tipul celor produse în urmă cu o săptămână se vor produce din nou şi au capacitatea de a declanşa haosul în lumea modernă, dependentă de gadgeturi, internet şi comunicaţii prin satelit, susţin experţii, conform AFP, citată de Agerpres.
Societatea contemporană este din ce în ce mai vulnerabilă la capriciile vremii spaţiale, şi în special la manifestările solare, din cauza dependenţei crescute de sistemele de sateliţi pentru sincronizarea calculatoarelor, pentru navigaţie aeriană, reţele de telecomunicaţii şi alte dispozitive electronice. O furtună solară puternică poate afecta aceste tehnologii, poate distruge sateliţii, iar efectele ar putea fi foarte grave, ajungându-se până la prăbuşirea burselor şi lipsa electricităţii pentru săptămâni sau chiar luni, conform unui studiu prezentat în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei. În plus, situaţia are potenţialul de a se agrava pentru că ciclul de activitate solară se îndreaptă spre o perioadă de activitate mai intensă în următorii 11 ani. Experţii au recunoscut că în prezent nu se pot face prea multe pentru a prezice iminenţa unei furtuni solare, iar în privinţa protejării reţelelor electrice de pe Pământ suntem aproape neputincioşi. Furtunile geomagnetice declanşate de erupţii solare de tipul celor produse în urmă cu o săptămână se vor produce din nou şi au capacitatea de a declanşa haosul în lumea modernă, dependentă de gadgeturi, internet şi comunicaţii prin satelit, susţin experţii, conform AFP, citată de Agerpres.
Societatea contemporană este din ce în ce mai vulnerabilă la capriciile vremii spaţiale, şi în special la manifestările solare, din cauza dependenţei crescute de sistemele de sateliţi pentru sincronizarea calculatoarelor, pentru navigaţie aeriană, reţele de telecomunic