Anul trecut statul roman a intregistrat pierderi bugetare de 900 mil. euro cauzate de contrabanda cu tigarete, in crestere cu 90% fata de 2009. In schimb, pentru fiecare punct procentual de tigari de contrabanda de pe piata pe care statul reuseste sa-l opreasca sau sa-l confiste, bugetul va castiga cate 30 mil. euro. Cum poate fi stopat acest fenomen?
In 2010 piata legala de tigarete a scazut la 22,7 miliarde, in timp ce piata legala a cunoscut un trend ascendent, ajungand la nivelul de 8 miliarde de tigarete, respectiv 27% din consum.
“Anul trecut, in fiecare zi au intrat in mod ilegal in tara 3,5 containere cu tigarete. Vreau sa atrag atentia ca vorbim de un al tip de contrabanda decat cel mic, facut cu bicicleta. Vorbim de contrabanda cu vaporul, cu containerul, cu camionul”, spune Adrian Popa (foto), corporate affairs director British American Tobacco Romania, prezent in cadrul unui eveniment organizat de Freedom House Romania in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Totodata, veniturile din accize au crescut cu numai 3%. In prezent, acciza minima la mia de tigarete este de 73,8 euro, iar TVA aferent de 22 euro. Pentru fiecare punct procentul de tigari de contrabanda de pe piata pe care statul reuseste sa-l opreasca sau sa-l confiste bugetul castiga cate 30 mil. euro.
Potrivit datelor MAI, anul trecut au fost confiscate cu 56% mai multe tigari decat in 2009, cele mai multe provenind de pe frontiera cu Ucraina si Moldova. In plus, 2.968 de persoane au dosare penale pentru infractiuni de contrabanda.
Pe de alta parte, datele Novel Research arata faptul ca in luna ianuarie 2011 contrabanda cu tigarete a scazut la 22,5%, fata de ianuarie 2010 cand acest nivel era de 36%.
“Desi cifrele par mari, capturile realizate anul trecut reprezinta doar 5% din comertul ilicit cu tigarete”, afirma Andr