Cartierele de blocuri comuniste, casa pentru 70% dintre bucuresteni, sunt locuri lipsite de viata, gri, in care nu se intampla niciodata nimic. Oamenii vin doar sa doarma, iar dimineata pleaca la serviciu. In weekend, daca nu stau in casa, pleaca in alte locuri in cautarea distractiei. Doar vara, cand caldura este insuportabila, locatarii mai in varsta si tinerii ies in fata scarii la o sueta. Fiecare centimetru patrat dintre blocuri este ocupat de masini, cat mai ingramadite, iar spatiile verzi sunt ingradite cu gardulete prin bunavointa primariilor de sector. Cu exceptia catorva buticuri cu tigari, alcool, paine si lactate, nu exista magazine, cafenele sau mici restaurante unde oamenii sa se intalneasca, sa isi petreaca timpul liber. Putine sunt zonele unde exista cate un parculet, magazinase sau terase pentru comunitate. Asta nu inseamna insa ca nu se poate altfel.
Un grup de tineri arhitecti si urbanisti din Romania si Germania a gasit cateva solutii simple si rapide pentru revitalizarea cartierelor de blocuri socialiste. Spatiile dintre blocuri pot fi si altceva decat parcari, reabilitarea unei cladiri inseamna mai mult decat lipirea de polistiren pe fatada, parterul blocului poate fi transformat intr-un spatiu public, iar toate aceste lucruri pot aduce chiar profit locatarilor. Iata cum cartierele gri din Bucuresti pot deveni Magic Blocks.
Proiectantii propun regandirea spatiului destinat parcarilor si amenajarea unor spatii publice pentru cei care locuiesc acolo (locuri de joaca, terenuri de sport, spatii verzi, etc). O alta propunere este transformarea spatiilor de la parterul blocurilor in spatii comerciale, construirea de mansarde si mutarea apartamentelor de la parter in aceste mansarde. Pentru ca aceste blocuri sunt intr-un proces continuu de degradare, proiectantii propun infiintarea unei agentii municipale care sa gestioneze reabi