Nu au apucat să se tempereze ecourile gestului violonistului Alexandru Tomescu (detalii aici), că RMGC (compania minieră care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană) a primit o nouă lovitură năucitoare. De data aceasta nu de imagine, ci de legalitate: faptul că legea le interzice să exploateze Masivul Cârnic, muntele cel mai bogat în zăcământ aurifer din cei patru munți pe care intenționează să-i radă.
Premise – un ordin al Ministerului care a trecut neobservat
De fapt, lovitura este mai veche, ordinul Ministerului Culturii și Patrimoniului, care încadrează Masivul Cârnic în categoria ”monumentelor istorice de categorie A” a fost publicată în Monitorul Oficial pe 1 octombrie 2010.
Acest lucru a scăpat însă ”neobservat” pentru că ordinul nu a fost publicat nici pe site-ul Ministerului Culturii, nici pe cel al Institutului Național de Arheologie. Printr-o scrisoare publică adresată astăzi Ministerului Mediului, Asociația ”Arhitectură. Restaurare. Arheologie” (ARA) face publică această modificare legislativă, esențială pentru proiectul canadienilor de la RMGC.
Scrisoarea ARA:
Masivul Cârnic de la Roşia Montană este monument istoric.
Orice avizare de exploatare minieră contemporană pe masivul Cârnic este ilegală!
Conform Listei Monumentelor Istorice (LMI 2010), republicată în Monitorul Oficial din data de 01.10.2010 (M.O., Anexa 1, partea I, nr. 670/bis/01.10.2010, p. 15, nr. 146), întregul Masiv Cârnic de la Roşia Montană deţine statutul de monument istoric (cod AB-I-s-A-20329). Astfel, toate componentele de patrimoniu ale acestui monument sunt protejate: întregul sistem de exploatări miniere de epocă romană, precum şi exploatările miniere istorice – medievale şi de epocă modernă.
În consecinţă şi avizarea proiectului minier promovat de RMGC, în forma depusă la Ministerul Mediului şi Pădurilor, este ilegală. Pe