Un plan emis de către Guvernul Marii Britanii ţinteşte mutarea orei cu un ceas înainte, cu scopul de a avea seri mai lungi. Strategia de a avea seri cu mai multă lumină, dar dimineţi mai întunecoase face parte dintr-un plan care va încuraja turismul în Marea Britanie. Guvernul a primit în acest sens susţinerea parlamentarilor în luna decembrie a anului trecut pentru a verifica costurile şi beneficiile acestei măsuri. Totuşi, măsura trebuie aprobată sau respinsă până în 2012, când Londra va găzdui Jocurile Olimpice.
Planul este susţinut atât de patronii agenţiilor de turism, cât şi de membri ai Parlamentului britanic. Însă nimeni nu vrea să facă o mutare fără a fi sigur că întreaga ţară susţine iniţiativa. Primul ministru David Cameron a lăsat de înţeles anul trecut că ar fi de acor cu ideea. "Puterea e în mâna celor care vor să facă schimbarea să încerce să convingă oamenii din toată ţara despre beneficiile unei astfel de mutări", a declarat premierul în august 2010, potrivit BBC News.
Mutarea orei Marii Britanii cu o oră înainte ar modifica ora Regatului de la Greenwich Mean Time (GMT) la o oră comună cu restul Europei centrale, Central European Time (CET). Ar însemna, ca de exemplu, răsăritul soarelui în Londra s-ar muta de la 07.01 la 08.01, iar soarele va apune la ora 18:28 în loc de 17:28, ora la care apune în această perioadă.
Din punct de vedere economic, prin acest mic artificiu, şefii din turism se aşteaptă la mult mai mulţi turişti venind de pe continent o dată cu prelungirea serilor şi la un profit de 3,5 miliarde de lire sterline, neexplorat până acum. Un minus major al acestei mutări ar fi creşterea riscului de accidente în Scoţia, din cauza dimineţilor fără prea multă lumină, fapt cu care se va confrunta serios planul Guvernului, în cazul că va primi acordul populaţiei. (Laura Holban)
Un plan emis de către Guve