Orice consultaţie la medicul de familie se va plăti ca la orice cabinet medical obişnuit. Este scenariul sumbru care îi aşteaptă pe făgărăşeni dacă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu vor ajunge la o înţelegere cu medicii de familie până la 1 aprilie. Poziţia medicilor de familie din Făgăraş este una incertă. Ei nu ştiu deocamdată dacă toate aceste prevederipropuse de Guvern vor exista până la urmă în contractul-cadru. Dacă va fi aşa mulţi dintre ei vor fi nevoiţi să pună lacătul pe uşa cabinetelor sau să se privatizeze.
Semnezi cu CJAS, te privatizezi sau desfiinţezi cabinetul
Acestea sunt variantele din care medicii de familie trebuie să aleagă până la 1 aprilie. Ca în fiecare an ei trebuie să semneze până la această dată contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Însă în acest contract sunt nişte condiţii cu care medicii nu sunt de acord. Două dintre ele ar obligativitatea contractării de servicii IT pentru editarea cardului de sănătate din bani proprii şi asigurarea serviciului de permanenţă.
Medicii de familie mai vorbesc de o tăiere a fondurilor cu 40% şi asta pentru că fondul destinat medicinei de familie a scăzut de la 1,4 miliarde de lei la doar 800 de milioane lei. În schimb, calculele celor de la Casa de Asigurări arată că veniturile medicilor nu vor scădea decât cu 11%, pentru că se vor tăia banii pe care medicii ii iau pentru fiecare asigurat inscris pe listă. În plus, vor dispărea şi 10% din venitul lunar al unui doctor care provenea din programul naţional de analize care s-a incheiat la final de ianuarie.
De asemenea, contractul-cadru mai stipulează ca un medic de familie să primească doar 4,2 lei per asigurat faţă de 4,61 de lei cât primeau până acum. Cei mai afectaţi sunt medicii cei care au sub 1500 de pacienţi şi care, cu aceşti bani, abia vor reuşi să plătească utilităţile şi asistentele. În ac