Asumarea unor riscuri calculate este de cele mai multe ori factorul diferenţiator al oamenilor de succes, fie că e vorba de oameni de afaceri sau de sportivi de top, precum Valentino Rossi, un puşti care la 18 ani câştiga primul său titlu mondial la motociclism în chiar ultimul viraj al cursei.
În urmă cu vreo şase-şapte ani, excentricul miliardar britanic Richard Branson avea o emisiune de televiziune care se numea „Miliardarul Rebel" (mai exact, The Rebel Billionaire). Adică alternativa lui Branson la o emisiune mult mai celebră, „Ucenicul" (The Apprentice), a unui alt miliardar excentric - americanul Donald Trump.
Probabil că nimeni nu îşi aduce aminte acum de emisiunea lui Branson, cu atât mai puţin de o scenă petrecută chiar la sfârşit, când Branson l-a pus pe câştigător în faţa unei situaţii inedite. El putea alege cecul de un milion de dolari (emisiunea era transmisă în SUA, la canalul de televiziune Fox, concurent al NBC, care făcuse emisiunea lui Donald Trump) sau îşi putea încerca norocul pentru un premiu surpriză.
Avea exact 50% şanse de succes, pentru că pariul implica o monedă. Dacă ar fi nimerit, pleca acasă cu cecul de un milion de dolari şi premiul surpriză, iar dacă nu, pierdea tot. Dar ar fi părut cool şi, având în vedere profilul de risk-taker al lui Branson, i-ar fi putut face o impresie şi mai bună temerarului şi extravagantului miliardar britanic, cunoscut dincolo de imperiul de firme Virgin şi prin numeroasele reuşite şi eşecuri de a doborî record după record traversând oceanele lumii în balon sau în diverse alte ambarcaţiuni.
Previzibil sau nu, tânărul a ales cecul de un milion de dolari, mai ales că avea o mică firmă de comerţ, iar banii l-ar fi ajutat foarte mult în extinderea acestei activităţi.
„Ai făcut alegerea corectă să nu rişti totul într-o situaţie pe care nu o puteai controla", a sunat sfatul britanicul