Europarlamentarul britanic Graham Watson (ALDE) spune că motivele politice invocate de Franţa şi Germania în cazul Schengen ar putea fi extinse şi în alte domenii. Lideri europeni precum Sarkozy şi Merkel reacţionează după ceea ce le spune opinia publică de la ei de acasă.
Mai citeşte şi:
Decizia pe Schengen se mută din martie în iunie?
Ovidiu Nahoi: Europa trece prin vremuri dificile şi, în acelaşi timp, complicate. Pe de o parte, există progrese: în guvernanţa economică, în diplomaţia europeană, dar sprijinul publicului pentru instituţiile europene nu este în creştere. Şi euroscepticismul sau frica de islam câştigă teren zi de zi. Cum explicaţi toate acestea?
Graham Watson: Nu ştiu sigur, dar Europa este, într-un sens, mai mult o idee decât un loc. Este o idee primită în unele vremuri mai bine decât în altele. Şi aveţi dreptate, ideea de Europa se confruntă cu o mulţime de înfrângeri în acest moment. Este un pericol că am devenit un club larg al creştinilor îngrozit de islamism. Există pericolul de a fi devenit o economie stagnantă, incapabilă să găsească creşterea de care este nevoie şi, deci, de a le oferi cetăţenilor speranţa unei vieţi mai bune. Dar cu toate acestea ideea Europei creşte.
Bianca Toma: Dacă ne uităm spre estul Europei vedem că acolo sunt anumite restanţe. Urmărind ce a făcut România de la integrare până acum se pare că nu a fost prea convingătoare...
Cunosc părerile Franţei şi Germaniei, care susţin că România şi Bulgaria nu ar fi făcut destul şi de aceea nu pot să se bucure de beneficiile statutului de ţări membre Schengen. Trebuie însă să recunoaştem că Bulgaria şi România au început dintr-o postură mult mai dificilă decât Polonia, Ungaria sau alte state care au aderat în 2004. Ambele state din Est au avut de suferit enorm de mult în timpul comunismului, şi România în spec