Contractul colectiv unic la nivel naţional a fost scos din ultima variantă a proiectului Codului Muncii
Mihalache (UGIR): Anul acesta se mai pot încheia astfel de contracte, dar cu valabilitate până la 31 decembrie
"Se încearcă astfel ca prin caracterul decisiv, la angajare şi concediere, să se pună accent numai pe performanţă''
O nouă rundă de negocieri, pe Codul Muncii, a avut loc vineri, între premierul Emil Boc şi sindicate şi patronate. Astfel, în ultima formă a proiectului Codului Muncii prezentată vineri, toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate. Astfel, au fost abrogate toate articolele de la 238 la 247, care fac referire la contractele colective de muncă. În textul anterior de modificare a Codului Muncii erau abrogate doar articolele 239, 241 şi 247.
Articolul 238 din Codul Muncii în vigoare prevede că drepturile salariaţilor din contractele individuale nu pot fi inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă. Şi articolul 239, care stabileşte că prevederile contractului colectiv de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii, indiferent de data angajării sau de afilierea lor la o organizaţie sindicală, este abrogat în proiectul Codului Muncii.
Întreprinzătorii salută noua formă a Codului Muncii şi sunt de părere că, astfel, performanţa va fi cuvântul de ordine în noul Cod.
"În această formă a Codului Muncii nu mai există nicio prevedere legată de contractele colective de muncă. S-a hotărât ca pentru acestea să existe legi speciale şi separate de Cod. Mai mult, pe 2011 se pot încheia contracte colective de muncă, dar doar cu valabilitate până la 31 decembrie 2011. Astfel, se încearcă ca prin caracterul decisiv, la angajare şi concediere, să se pună accent numai pe performanţă şi nu pe componenta socială'', a declarat, pentru Curierul Naţional, D