Peste 1.500 de întreprinzători din mediul rural pot beneficia gratuit de consultanţă şi de acces la platforma electronică de comerţ şi promovare a afacerii. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
În mediul rural, există câteva piedici majore în dezvoltarea unor afaceri solide. Astfel, accesul la in formaţie şi la educaţia managerială este foarte limitat, nu există centre de consultanţă şi consiliere care să sprijine antreprenorii, iar întreprinzătorii din mediul rural au posibilităţi foarte limitate de interacţiune cu cei asemenea lor, spune Marius Bostan, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri (FNTM), relatează revista "Capital".
Astfel, FNTM a organizat două programe dedicate actualilor şi viitorilor întreprinzători de la sate. Primul, Rural Manager, care s-a încheiat în 2010, s-a desfăşurat în 18 judeţe din regiunile de dezvoltare Nord-Est, Centru şi Sud-Est şi a fost finanţat cu 8,85 milioane de lei din fonduri UE. De cursurile, serviciile de consultanţă şi cele de promovare ale produselor au beneficiat 1.576 de persoane, o parte dintre acestea ajungând să obţină finanţare europeană pentru iniţiativele lor.
Cel de-al doilea program, Rural Antreprenor, vizează, în cei doi ani de desfăşurare, peste 1.500 de întreprinzători din cele 23 de unităţi administrativ-teritoriale aparţinând regiunilor de dezvoltare Nord-Vest, Vest, Sud- Vest, Sud Muntenia şi Bucureşti- Ilfov. Proiectul va consta în 23 de conferinţe regionale (programul acestora poate fi accesat pe siteul ruralantreprenor.ro), o platformă complexă de e-learning şi acces la consultanţă gratuită.
Peste 60 de afaceri dintre cele care vor fi cuprinse în programul Rural Antreprenor vor beneficia de asistenţă specializată în domeniul IT, iar cele mai complexe 30 de afaceri vor beneficia de implementarea gratuită a unui sistem de management informatizat.
"Pent