În presa franceză are loc o vastă şi nuanţată dezbatere legată de evenimentele din lumea arabă şi musulmană. Participă la această veritabilă confruntare de idei numeroşi editorialişti şi oameni politici, dar şi scriitori, intelectuali, istorici sau artişti. Iar deseori concluziile au o notă autocritică.
"Bine aţi venit într-o lume post-islamistă", se intitulează un articol publicat luni de ziarul economic Les Echos. Citez acest titlul pentru a sublinia faptul că dezbaterea pe care o evocăm ia uneori un ton exaltat. Sigur, occidentalii ar vrea să creadă că revoltele din lumea arabă deschid o nouă eră, dar speranţa ascunde în ea şi multă teamă.
Oricum, lumea globalizată, scrie Les Echos, este una post-occidentală, adică una în care Occidentul nu se mai află în centrul lumii. Iar dacă revoluţiile, schimbările sau evoluţiile din lumea musulmană şi arabă vor continua în sensul cel bun, adică spre democraţie şi liberalism, vom putea vorbi, pe plan regional, despre o lume post-islamică, în care islamul nu va mai fi în centrul societăţii, ci valorile legate de libertate, libera exprimare, drepturile omului.
Până atunci, însă, Occidentul constată cu stupefacţie cât de tare s-a putut înşela în unele privinţe, sau cât de cinic a fost în politica sa arabă şi musulmană. Occidentul a avut întotdeauna o politică pe termen scurt, spun cei mai mulţi analişti, mai precis a pactizat cu o mulţime de dictatori pentru a "cumpăra" astfel stabilitatea, dar mai ales pacea cu Israelul şi diverse avantaje economice. In revista l’Express, Marc Trévidic, judecător de instrucţie specializat în dosare legate de terorism declară următoarele: "Arabia Saudită este una din ţările de unde se propagă doctrina islamistă radicală wahhabistă.
Dar în acelaşi timp Arabia Saudită este aliatul nostru, noi îi vindem arme şi îi cumpărăm petrolul. Occidentul, din motive comerciale, s