Între 1909 şi 1940, cel puţin patru titluri naţionale aufost câştigate prin manevre de culise. De fiecare dată, rezultatelede pe teren au fost ignorate sau anulate, pentru a câştiga "cinetrebuie".
Titluri însuşite pe fals, lupte dure pentru putere, campioanefăcute în birouri şi blaturi fără număr, aceasta este faţa nevăzută- şi, până acum, neştiută publicului larg - a fotbalului românescde dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.
ProSport vă vorbeşte, în cele ce urmează, de lucruri care n-auparfum de epocă şi nici romantism, dar care, chiar dacă au fostomise voit decenii la rând, fac parte din trecutul fotbaluluinostru. Nu sunt frumoase, nu au făcut obiectul unor cărţi desucces, contrazic imaginea general idilică fabricată a acelor ani,însă perfect adevărate, parte integrantă a trecutului nostru.
Primul trofeu în Vechiul Regat: fals înacte
Martorii oculari şi jucătorii susţineau că, în 1909, primul titlu afost câştigat de Colentina. În mod misterios, federaţia a desemnatdrept campioană Olympia!
Însăşi competiţia de start a fotbalului românesc este învăluită înmister, campioana trecută în statisticile recunoscute de FRF şi LPFfiind în realitate, după toate probabilităţile, alta decât ceaoficială!
Anuarele şi retrospectivele menţionează că primul titlu a fostcâştigat în România, în 1909, de Olympia Bucureşti, club fondat denemţi, formal, în 1908.
Nu se ştiu toate rezultatele
La competiţie - în fapt, mai degrabă o Cupă - au participat doartrei echipe. Pe lângă Olympia au mai jucat Colentina Bucureşti(echipa muncitorilor englezi de la fabrica de bumbac din Capitală)şi United Ploieşti (gruparea muncitorilor străini, în specialenglezi, olandezi şi scoţieni, de la rafinăria Teleajen).
Lucrurile sunt neclare. Se cunosc rezultatele la doar două dintrecele tr