Ultima modă în lumea consumatorilor preocupaţi de sănătatea lor este "alimentaţia curată", un concept ce încurajează consumul de mâncare sănătoasă cât mai naturală şi mai puţin procesată. Deşi expresia este relativ nouă, principiile sunt vechi.
Experta Diane Welland prezintă principalele principii ale noii dietei la modă, pe www.cookinglight.com.
Principiile se bazează pe nutriţia ştiinţifică şi sunt similare cu recomandările făcute de organizaţiile de sănătate publică. Curentul susţine o abordare sănătoasă a alimentaţiei şi a stilului de viaţă pentru maximizarea energiei şi optimizarea stării de sănătate, fiind mai mult decât o cură. Este un stil de viaţă, flexibil, care poate fi adaptat la orice fel de program.
Conceptul de "alimentaţie curată" datează de pe vremea mişcării pentru mâncarea naturală sănătoasă din 1960, care respingea mâncarea semipreparată din motive ce ţineau mai degrabă de morală şi valori sociale decât de sănătate şi nutriţie. Până la urmă, curentul a ajuns în sălile de fitness, câştigând teren printre culturişti şi alţi sportivi. Recent, însă, a ajuns în cultura americană şi inspiră generaţii de consumatori sănătoşi.
Iată şapte dintre principalele principii ale acestui curent:
1. Alege alimente întregi şi naturale şi încearcă să elimini din alimentaţie mâncarea semipreparată
Mâncare semipreparată este orice găseşti într-o cutie, pungă, recipient sau pachet, deşi există şi câteva excepţii de la regulă (cum ar fi o pungă de fasole proaspătă). Majoritatea alimentelor pe care le consumi ar trebuie să fie crude.
2. Alege produse nerafinate în dauna celor rafinate
Deşi nu este posibil tot timpul, consumaţi cât mai multe cereale integrale cum ar fi orezul brun, mei, amarant (ştir) şi quinoa. Leguminoasele (fasole, mazăre, linte etc.) sunt de asemenea importante. Îndulcitori "curaţi" sunt mierea, siropul de