Bărbatul s-a stabilit la Braşov în urmă cu 18 ani. Aici şi-a întemeiat o familie, are doi băieţi şi este patronului unui restaurant cu specific chinezesc.
Lü spune despre români că sunt foarte deştepţi, amabili, harnici şi serioşi şi că se bucură să locuiască printre ei. Încă din 1992 de când a păşit pentru prima oară în Braşov, bărbatul s-a îndrăgostit iremediabil de locul despre care mărturiseşte că este oraşul lui de suflet. „La Braşov există numeroase bogăţii, dar cea mai importantă este natura. Iarna de exemplu, munţii şi zăpada de aici mă îndreptăţesc să spun că oraşul e mult mai frumos decât Austria", este de părere afaceristul.
Lü Jianyou are o viaţă agitată, însă nu se plânge niciodată de oboseală. Esteredactor şef la ziarului „Chinezii din România", publicaţie săptămânală adresată comunităţii de chinezi din ţară, este vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Chinezi din România, al Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, este patronul unui restaurant cu specific chinezesc, dar îşi găseşte timp şi pentru soţie şi cei doi fii ai săi de 9, respectiv 11 ani.
Copilărie cu neajunsuri în comunism
Bărbatul s-a născut într-o familie cu trei fraţi, iar copilăria lui nu a fost una prea fericită. „Până în 1985 toate alimentele le făceam în casă. În vremea aceea era aşa de greu încât nu aruncam nici măcar o boabă de orez pe jos. Doar de Anul Nou mâncam şi noi bomboane sau fructe", îşi aminteşte bărbatul.
Până la 18 ani, când a plecat la facultate, Lü a mărturisit că nu a avut ghete din piele pentru anotimpul rece. „Când am avut primii papuci din piele, le-am trimis o scrisoare părinţilor mei prin care le-am mulţumit pentru efortul depus şi le-am mărtusit că aceea a fost singura iarnă în care nu mi-au îngheţat picioarele", povesteşte Lü.
După ce a terminat facultatea, a devenit asistent universitar de limba engleză la Facu