Lungmetrajul "The King's Speech", care concurează la 12 categorii, conduce în topul nominalizărilor la Oscar, fiind urmat de "True Grit", prezent la 10 secţiuni. Peliculele "The Social Network" şi "Inception" au adunat câte opt nominalizări
În zilele rămase până la gala de decernare a Oscarurilor, gândul vă prezintă filmele cu cele mai mari şanse la statuetele aurii şi pe susţinătorii lor celebri din România, care vor explica de ce ar merita fiecare dintre ele să fie declarat câştigător.
Astăzi, editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu vă arată de ce ar trebui pelicula regizată de Tom Hooper să ia cât mai multe premii ale Academiei Americane de Film.
Nominalizat la 12 premii Oscar, "The King's Speech", cu Colin Firth în rolul principal, este filmul care i-a câştigat pe spectatorii de rând de partea unui rege şi pe o regină de partea unui scenarist, a unui regizor şi a unui actor. Lungmetrajul spune povestea felului în care regele George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a, a fost nevoit să se lupte cu un chinuitor defect de vorbire şi a primit fără rezerve binecuvântarea actualei regine a Angliei, care l-a considerat "emoţionant". Emoţionaţi de lupta regelui (Colin Firth) cu bâlbâiala, în care aliat de nădejde îi este "doctorul" fără diplomă Lionel (Geoffrey Rush), rămân şi mulţi dintre cei care au văzut filmul.
• Cristian Tudor Popescu vorbeşte despre cât de implicaţi sunt spectatorii în acţiunea filmului, lucru rar la peliculele din ultima vreme. "Am văzut filme la care am surâs mai mult sau mai puţin inteligent, filme la care am fost încântat, dar filme la care nu am participat afectiv, n-am avut tresăriri, nu mi-au dat lacrimile, nu m-a pufnit râsul. Am rămas doar la nivelul cerebral, rece, în care am apreciat sau am respins filmul. Ei bine, acest "The King's Speech" a avut darul de a mă scoate din această stare de contemplaţi