Zeci de mii de oameni de orientari politice diverse au marsaluit pasnic duminica, in Rabat, capitala Marocului si in alte orase, cunoscute centre de afaceri ale tarii: Casablanca, Marrakech, Tangiers, Fez, Agadir.
Multimea si-a dat intalnire la zidurile de caramida ale stravechii porti Bab El-Had
indreptandu-se apoi spre Parlament. Protestatarii au cerut reforme politice rapide si drepturi democratice, intr-o tara care a fost condusa timp prea indelungat de o monarhie ereditara, care s-a dovedit uneori la fel de opresiva ca si regimul autocrat din tara vecina, informeaza
Los Angeles Times
Chiar si televiziunea de stat comparata adesea cu Coreea de Nord in privinta restrictiilor a relatat despre aceste proteste, desi a prezentat si mici grupuri de demonstranti pro-guvernamentali acalamandu-l pe regele Mohammed al VI-lea.
Grupurile de protestatari reunesc activisti pentru drepturile omului, factiuni islamiste, persoane cu orientari de stanga, sindicalisti si militanti pentru drepturile vorbitorilor limbii Berbere. Aceste proteste au loc dupa revoltele din Tunisia si Egipt, pe fondul unei stringente nevoi de schimbare resimtite de popoarele statelor autoritare din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Dar ceea ce este demn de luat in seama este ca, la fel ca in Egipt, tot tinerii au fost scanteia protestelor chemand oamenii in strada prin retelele de socializare de pe Internet.
Multi dintre participanti au fluturat steagurile Tunisiei si Egiptului cerand in mod pasnic schimbari politice profunde si o noua constitutie. Nu au existat ciocniri cu fortele de ordine.
Marocul cu o populatie de 32 de milioane de locuitori este un aliat major al SUA in lupta impotriva Al Qaida, precum si un partener economic al Vestului, in special al Frantei care a investit considerabil in fosta sa colonie.