Ministerul Educaţiei arată că noua Lege a educaţiei permite ca studenţii să fie reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universitate.
„Legea permite, depinde de fiecare universitate până unde se va întinde implicarea studenţilor. Articolul 207 (5) a) din Legea educaţiei ¨naţionale precizează: componenţa membrilor consiliului facultăţii este de maximum 75% cadre didactice şi de cercetare, respectiv minimum 25% studenţi.
Este limpede că studenţii au o reprezentare minimală de 25%, rămânând la latitudinea fiecărei universităţi ca numărul acestora să fie mai mare", precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei printr-un comunicat de presă. În ceea ce priveşte alegerea rectorilor, ministerul aminteşte că Legea educaţiei naţionale prevede două proceduri: prin vot universal, direct şi secret sau prin concurs public.
Studenţii au drept de vot
În cazul alegerilor prin vot, studenţii din senatul şi consiliul universităţii pot să-şi exprime opinia, iar în cazul concursului public, comisia de evaluare este compusă din minimum 12 membri (50% membri ai universităţii, 50% personalităţi ştiinţifice şi academice din afara universităţii, din ţară şi din străinătate), dintre care, cel puţin un reprezentant al studenţilor.
„Universităţile au posibilitatea să mărească, dacă doresc, numărul studenţilor care fac parte din comisie, dar nu pot eluda participarea reprezentantului acestora la alegerea rectorului", arată reprezentanţii ministerului, ca reacţie la protestul studenţilor de la Galaţi care a avut loc săptămâna trecută.