Preşedintele Traian Băsescu a făcut astăzi câteva aprecieri asupra ultimului raport al Comisiei Europene privind mecanismul de cooperare şi verificare de justiţie.
Nu este vorba de un raport definitiv, ci de unul intermediar, produs la solicitarea României, ca urmare a raportului din iulie 2010, catalogat drept exagerat, a spus preşedintele.
"Apreciez că raportul intermediar care a fost făcut public de CE prezintă obiectiv evoluţiile în domeniul justiţiei şi a luptei anticorupţie. De ademenea, consider că raportul confirmă amgajamentul României de a reforma justiţia. România a avut o atitudine constructive faţă de recomandările comisiei făcute în luna decembrie 2010, precum şi iulie 2010. Ca orice raport, sunt subliniate evoluţiile pozitive, dar sunt marcate şi minusurile."
Traian Băsescu nu a insistat asupra elementelor pozitive, considerându-le elemente de normalitate.
Cel mai important lucru subliniat de raportul CE este faptul că dosarele care vizează corupţia la nivel înalt încă nu se mişcă. Aici responsabilitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este majoră.
Preşedintele a spus că nu vrea să aibă niciun amestec în justiţie, însă consideră că are obligaţia să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor statului şi a subliniat că ineficienţa şi lipsa de progres în judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt va fi un element foarte important dacă se va manifesta până la raportul din vara acestui an, care este totodată definitiv şi va rezuma evoluţia justiţiei în România.
"Un aventual eşec în progresul dosarelor de mare corupţie cu certitudine va aduce României un raport negativ. Trebuie să fim conşienţi toţi, nu numai preşedintele, pentru că sunt lucruri pe care nu le pot rezolva, dar pot să iau notă de aspectele pozitive sau negative. Însă nu pot să judec eu în locul judecătorilor. Nu pot să dau soluţii în locul lor." @N