65% dintre angajati romani se tem ca ar putea ramane fara un loc de munca din cauza crizei financiare, arata un sondaj realizat de grupul irlandez Grafton Employment Group, care activeaza in industria de recrutare, fiind prezent cu un birou si pe piata locala.
Romania ocupa locul al doilea intr-un clasament al tarilor din regiune cu cei mai speriati angajati in ceea ce priveste siguranta locului de munca, tara noastra fiind devansata doar de catre Ungaria.
Pe locurile urmatoare se afla Lituania (63%), Cehia (47%), Polonia (45%) si Slovacia (36%).
Doar 1,3% dintre romani sunt de parere ca perioada de criza a luat sfarsit. Cei mai optimisti in privinta situatiei economice sunt cehii (22%) si slovacii (23%).
Sondajul a fost realizat la sfarsitul anului trecut, pe un esantion de peste 6.400 de respondenti, din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Lituania.
In ceea ce priveste situatia din Romania, 44% dintre respondentii de pe piata locala au declarat ca nu au suferit modificari salariale in perioada iulie – decembrie 2010, in vreme ce doar 28% au beneficiat de o marire a castigurilor.
“Candidatii nu sunt, insa, foarte flexibili in ceea ce priveste salariul de pornire, intrucat doar 55% dintre ei ar accepta un salariu mai mic in cazul unei oferte interesante”, se arata in analiza citata.
In cazul in care candidatii ar primi o propunere pentru a ocupa noua pozitie, dar angajatorul actual le-ar oferi o marire de salariu, doar 22% dintre ei ar decide sa ramana, 31% ar pleca fara sa se gandeasca, iar 47% ar trebuie sa evalueze cele doua oferte.
“Cel mai des intalnit motiv pentru care angajatii ar pleca in perioada de proba il reprezinta neconcordanta responsabilitatilor/fisei postului cu descrierea oferita in cadrul procesului de recrutare (54%). 11% ar pleca pentru o oferta mai atractiva”, potrivit sondaj