Primii 100 cei mai importanţi producători de armament din lume, cu excepţia celor chinezi, au vândut în 2009 marfă în valoare de 401 miliarde de dolari, cea mai mare parte a vânzărilor revenind SUA, unde cererea administraţiei a fost susţinută, potrivit unui raport al SIPRI, citat luni de AFP, informează Mediafax.
"Vânzările totale de arme ale celor mai importante 100 de firme de armament (Top 100) au crescut cu 14,8 miliarde de dolari" în 2009, în raport cu 2008, adică o creştere de 8 la sută, potrivit Institutului internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI).
În cursul anului trecut, vânzările de arme din acest Top 100 au atins suma de 401 miliarde de dolari (295 de miliarde de euro), din care 247 de miliarde (61,5 la sută) în beneficiul a 45 de companii cu sediul în Statele Unite.
"Cheltuielile în bunuri şi servicii militare ale administraţiei Statelor Unite sunt un factor determinant al creşterii vânzărilor de arme ale firmelor americane (...) şi ale firmelor din Europa Occidentală prezente pe piaţa americană", subliniază specialistul pentru industria de armament din cadrul SIPRI, Susan Jackson.
Grupul de apărare american Lockheed Martin s-a clasat pe primul loc în 2009, cu vânzări de 33,3 miliarde de dolari, devansând BAE Systems, din Marea Britanie, cu 33,3 miliarde de dolari.
Vânzările celor două companii reprezintă fiecare 8,3 la sută din total.
Doar filiala americană a BAE a vândut arme contra sumei de 19,3 miliarde de dolari, ceea ce ar plasa-o pe locul 7 la nivel mondial, subliniază raportul.
Europa este reprezentată în Top 100 de 33 de grupuri cu sediul în nouă ţări (Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Suedia şi Elveţia) şi ale căror vânzări cumulate s-au ridicat la 120 de miliarde de dolari, adică 30 la sută din total.
În afară de BAE Systems, aflat pe locul