Tânărul Iustin Ianău care a uimit o ţară întreagă poate urca şapte octave, talent rar întâlnit. Nimeni nu poate garanta că vocea tânărului va rămâne aceeaşi după ce acesta va trece de pubertatea care vine odată cu schimbarea vocii la băieţi.
Tânărul băcăuan Iustin Ianău s-a făcut cunoscut publicului cu vocea sa de contratenor la ediţia de vineri seară a emisiunii „Românii au talent".
Mai citeşte şi:
Pavarotti din Banat despre Iustin de la „Românii au talent”: „Aici nu are şanse. Viitorul lui e afară”
Cu toate acestea, adolescentul afirmă că are şi calităţile unui tenor şi ale unui bariton, dar şi ale unei mezzosoprane, soprane şi altiste. Practic, Iustin poate să-şi moduleze vocea de la cel mai grav timbru vocal şi până la cele mai înalte tonalităţi. S-a testat de unul singur şi a văzut că poate urca uşor, fără să se forţeze, cinci octave la care se adaugă, cu ceva efort, alte două.
„Nu vreau să-şi forţeze limitele"
„Chiar dacă pot să cânt şi tonalităţi joase, cel mai simplu mi se pare să cânt ca şi contratenor. Nu fac niciun efort pentru asta. Pur şi simplu, sunetele îmi ies în mod natural, firesc", a declarat adolescentul de 16 ani.
Şi specialiştii cu zeci de ani de experienţă în muzică recunosc faptul că nu s-au întâlnit des cu astfel de cazuri. „Sunt foarte rare astfel de voci, mai ales la această vârstă. Vorbim despre nişte calităţi native. Nu-mi dau seama dacă maturitatea îi va schimba timbrul vocal. Cu siguranţă însă, calităţile sale vocale vor rămâne. Un singur astfel de caz am mai întâlnit la un tânăr din Ploieşti, care acum este contratenor la Milano", a afirmat Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii „Mihail Jora" din Bacău, care are peste 30 de ani de experienţă în muzică.
Pavel Ionescu se referă la Florin Cezar Ouatu, contratenor în vârstă de 30 de ani, care a cântat pe marile scene di