Inventatorii electrotango-ului se vor afla pentru a patra oară la Bucureşti pe 28 februarie. Christoph H. Müller vorbeşte, în exclusivitate pentru România Liberă, despre noul album, despre legătura dintre fotbal şi tango,dar şi despre show-ul din Capitală.
Eduardo Makaroff, Philippe Cohen Solal şi Christoph H. Müller, membrii trupei Gotan Project, vor aduce pe scena de la Sala Palatului ritmuri senzuale de tango, mixate inedit cu sound-uri moderne. Fanii Gotan Project vor avea ocazia să asculte piese mai vechi, dar de succes, incluse pe primele albume ale trio-ului, dar şi single-uri de pe cel mai recent album, „Tango 3.0", promovat, deocamdată, în acest an în 10 ţări.
Cum s-a format trupa Gotan Project?
C.M.: O să vă povestesc pe scurt, pentru că e mult de vorbit. Colaboram de ceva ani cu Philippe pe mai multe proiecte muzicale. Eduardo Makaroff îl cunoştea şi el pe Philippe şi într-o zi ne-am întâlnit toţi trei în studio. Am avut ideea să combinăm tango-ul argentinian cu muzica electronică, pe care eu şi Philippe o produceam în acel moment. Practic, trupa s-a format în studio încercând să facă ceva experimental.
Cum ai descrie tango-ul?
C.M.: Foarte intens. Îmi place la tango că este foarte melodios, emoţional, ritmic şi puternic în acelaşi timp. Este un mix interesant. Unul dintre clişeele folosite pentru caracterizarea tango-ului este senzualitatea, totuşi cred că e mai mult de atât. Tango-ul este erotic.
Ai vorbit de o abordare mai modernă a tango-ului. Crezi că i-a deranjat pe cei care preferă tango-ul în forma lui tradiţională?
C.M.: Foarte bine că îi supără. În special pe cei conservatori. Însă nu am avut probleme cu ei. În Argentina suntem bine primiţi chiar şi printre ei. Nimeni nu a venit să ne insulte până acum.
"Lucrăm cu tango-ul clasic, vechi de peste 100 de ani"
Ce vă inspiră când începeţi să compuneţi