Tehnologia LTE (long term evolution - evolutie pe termen lung), cunoscuta si ca tehnologia 4G, este disponibila acum si in Romania. Compania care a dezvoltat aceasta tehnologie la noi in tara este Alcatel-Lucent, firma ce a demonstrat, luni, capacitatile noii retele.
Prima demonstratie, la care au asistat editorii Ziare.com, a fost aceea de downloadare a unui DVD de 4,7 GB. Daca prin 3G fisierului i-au trebuit 90 de minute pentru a se descarca, prin 4G acestuia nu i-a luat doar 7 minute, adica de 13 ori mai putin.
Tehnogia 4G nu a dezamagit nici la capitolul videoconferinta, cand a fost vorba de convorbiri intre doua terminale de inalta definitie si un al treilea, un telefon mobil din reteaua publica de telefonie mobila.
"La nivel mondial, doar 17 retele ofera LTE, in timp ce 70 de tari testeaza aceasta tehnologie cu gandul de a o implementa. Din acestea, Alcatel-Lucent este implicata in 12 retele si in peste 60 de tari din cele care testeaza", a declarat, luni, Raoul Ros, presedinte Alcatel-Lucent pe Europa de Est.
Platforma pe care se desfasoara testele a fost realizata la centrul propriu din Timisoara, unde cinci ingineri au ajutat la implementarea ei in mai multe tari.
La ora actuala, in Romania doar doua companii au solicitat licente experimentale LTE in banda de 2,5-2,69 GHz, acestea fiind Alcatel-Lucent si Orange Romania.
Exista si impedimente
In conditiile actuale, cu cat operatorii de telefonie mobila vor avea mai multi utilizatori de Internet, cu atat serviciile risca sa devina mai slabe. Acest fapt se poate vedea foarte clar in preajma sarbatorilor, cand retelele sunt suprasolicitate.
Problema este ca tehnologia 4G este foarte scumpa si, evident, inacesibila pentru multi din utilizatorilor din Romania. Spre exemplu, la Orange, pentru 22 de euro, abonamentul 3G of