Majoritatea antreprenorilor sunt barbati, tineri, care au terminat liceul sau facultatea. Cum s-a schimbat profilul antreprenorului roman in ultimii 15 ani si care sunt principalele probleme intampinate de intreprinzatorii romani?
Aproape doua treimi (63,4%) dintre intreprinzatorii care au inceput o afacere in 2008 erau barbati, insa diferenta dintre numarul de intreprinzatori femei si barbati se reduce treptat, potrivit raportului despre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania realizat in 2010 si prezentat recent de catre Fundatia Post-Privatizare.
Datele arata ca in 1995 in jur de 70,9% dintre intreprinzatori erau barbati, cu 7,5% mai mult decat in 2008.
Antreprenorii romani sunt in general tineri, pana la 61,4% din noile intreprinderi active fiind infiintate de persoane cu varste intre 30 si 39 de ani.
In ceea ce priveste educatia, 53,9% dintre romanii care lanseaza o afacere sunt absolventi de liceu si universitate, in timp ce numai 1,7% dintre ei au absolvit doar scoala primara.
Numarul de intreprinzatori absolventi de liceu si universitate a crescut incepand cu 1995, aceste date evidentiind ca: universitatile au devenit centre educationale pentru formarea profesionala a majoritatii intreprinzatorilor si faptul ca imbunatatirea educatiei intreprinzatorilor duce la dezvoltarea de companii dinamice, universitatile, mai ales cele cu o orientare tehnica si stiintifica, sprijinind inovatia si cercetarea.
Totusi, cei care au urmat studii universitare nu se disting prin abilitati manageriale mai bune in comparatie cu cei fara studii universitare.
"De exemplu, utilizarea tehnicilor de planificare formala in cadrul intreprinderilor nou infiintate sau conceperea unor planuri de cariera explicite pentru angajatii acestora nu cresc odata cu cresterea nivelului de educatie al intreprinzatorului. De aici